„Uniți pentru Ucraina” este grupul de Facebook în care s-au adunat aproape 10.000 de români dornici să sprijine civilii din țara vecină afectați de război. Ei oferă cazare, hrană sau medicamentele refugiaților.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a scos la lumină solidaritatea românilor. Sunt sute de mesaje în care oamenii își oferă casele pentru familiile refugiaților, dar și patrupedelor.
O parte din ele sunt semnate de persoane care nu mai locuiesc în România, dar care au proprietăți și doresc să le ofere persoanelor care reușesc să fugă din calea războiului.
GÂNDUL redă câteva mesaje postate pe grupul „Uniți pentru Ucraina”, acestea fiind transmise în limba română, dar și în engleză.
Un mesaj este semnat de o familie din Ucraina care dorește să se cazeze într-o locație în apropiere de Focșani. Autoarea postării caută o locație ieftină, în România, ea spunând că vrea ca ulterior să ajungă în Germania.
„Hello, we are not speak Romanian, sorry, we are from Ukraine, and need sleep this night somewhere on Romania, maybe near Foksani. Maybe you now some place not expansive, places which me try to find are very expensive. We will be very thankfull”, scrie Irina, o femeie care spune că a reușit să plece din Ucraina.
Imediat, peste 100 de oameni îi răspund la mesaj. Îi oferă alternative de cazare, dar și bani pentru a putea sta la o unitate hotelieră.
„Hi! Please find a place near Focșani, can I pay urgent for your family 300 lei for this night, maybe two nights”, a transmis o româncă.
Un alt mesaj extrem de popular în acest grup de Facebook este cel postat de Ștefan Mandachi, bărbatul devenit celebru după ce a construit primul centimetru de autostradă și totodată cel care a lansat campania #ȘÎEU.
„La hotelul nostru din Suceava am cazat gratuit deja (la ora 17:45) primii patru refugiați: soț, soție, copil, bunica. Locurile sunt limitate, nu am fost pregătiți și există multe rezervări prealabile (inclusiv ucrainieni). Subliniez, prioritare sunt cazurile de refugiați CU CÂINI și PISICI. Vom construi până luni 30 țarcuri și cuști pentru „câinii refugiați” unde ar intra cam 40-50 animale (dacă nu se mușcă). Asta în primă fază! Chiar dacă depășim numărul, găsim soluții pentru necuvântătoare”, a scris el pe pagina de socializare.
Mesajul a fost de repostat pe de mai mulți utilizatori ai platformei care fac parte din grupul „Uniți pentru Ucraina”.